Μικρά μυστικά για τις λάμπες των Projectors
Τι να αγοράσω? Σκέτη λάµπα ή λάµπα µε το κέλυφος στέγασης-module ?
Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν και τα δύο δηλ. είτε µόνο λάµπα ή λάµπα µε το κέλυφος στέγασης. Η δεύτερη περίπτωση σηµαίνει ότι αγοράζετε πλήρες set για άµεση αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης της λάµπας. ∆ηλ. η λάµπα δεν είναι µόνη της αλλά περιλαµβάνει και το σύστηµα στερέωσης και τοποθέτησης µέσα στον projector. Για την αντικατάσταση, ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη ή στο site μας Qualitylamps.gr, Αντικατάσταση λάμπας.
Στην πρώτη περίπτωση ( δηλ. Σκέτη λάµπα) τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά, αφού τώρα δεν υπάρχει το κέλυφος στέγασης η βάση δηλαδή και θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί αυτή που έχει η παλιά λάµπα. Θα πρέπει προσεκτικά να βγάλτε το κέλυφος της παλιάς και να το βάλετε στην καινούργια, προσέχοντας να µην αγγίξτε τη λάµπα µε τα χέρια σας. Εάν δεν είσθε της δουλειάς, είναι προτιµότερο να το αποφύγετε δίνοντας λίγα χρήµατα παραπάνω αγοράζοντας λάµπα µε κέλυφος στέγασης. Σκέτη λάµπα ( projector lamp only) δεν διατίθεται από όλους τους κατασκευαστές.
Τι πρέπει να κάνω, οταν το φώς του Projector είναι αχνό (dim) ?
Πιθανότατα αυτό είναι µια ένδειξη ότι η λάµπα είναι στο τέλος της. Εάν η λάµπα είναι µεταλλική αερίου (metal halide lamp) , τότε η λάµπα θέλει αλλαγή. Εάν η λάµπα είναι νέας τεχνολογίας όπως UHP ( Ultra High Performance), µπορούµε να κοιτάξουµε, στις ρυθµίσεις του projector, τις ώρες λειτουργίας και να δούµε πόσο κοντά είµαστε στη διάρκεια ζωής της λάµπας, που αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του projector. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να αυξήσουµε το επίπεδο αντίθεσης από το menu –image settings.
Ποια είναι η διάρκεια ζωής της λάµπας του Projector ?
Συνήθως o κατασκευαστής του Projector µιλάει για 2000, 3000, 4000 ή 5000 ώρες. Αυτό όµως είναι απλά µια εκτίµηση και ότι στην πράξη η διάρκεια της λάµπας είναι µικρότερη, δεδοµένου ότι εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες (συχνότητα χρήσης, περιβάλλον λειτουργίας, κλπ.).
Πώς θα κάνω τη λάµπα projector να διαρκέσει περισσότερο ?
Υπάρχουν οι παρακάτω οδηγίες που πάντα πρέπει να ακολουθούµε :
- Δεν αφήνουµε ΠΟΤΕ τον Projector να υπερθερµανθεί. Είναι ο βασικός λόγος που µειώνει δραστικά τη διάρκεια ζωής της λάµπας. Αφήστε τον projector να κρυώσει και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν ο projector υπερβεί κάποιο επιτρεπτό όριο θερµοκρασίας, τότε κλείνει µόνος του για να µην καταστραφεί. Προσοχή το γεγονός της υπερθέρµανσης (κάτω από κανονικές συνθήκες λειτουργίας) δεν είναι φυσιολογικό. Επικοινωνήστε µε τον προµηθευτή σας.
- Εγκαθιστούµε τον projector σε καθαρό περιβάλλον απαλλαγµένο από σκόνη. Ποτέ δεν εγκαθιστούµε projector στην οροφή, δίπλα σε λάµπες πυρακτώσεως ή άλλες αντίστοιχες που το φώς τους φαίνεται να επηρεάζει άµεσα τη θερµοκρασία λειτουργίας του.
- Καθαρίζουµε τα φίλτρα του Projector ( σύµφωνα µε τις οδηγίες κατασκευαστή).
- Λειτουργούµε τον projector σε economy mode ( eco mode) µε µειωµένη φωτεινότητα, εάν αυτό δεν δηµιουργεί πρόβληµα στην προβολή.
- ∆εν ανοιγοκλείνουµε τον διακόπτη ON/OFF και αφήνουµε τη λάµπα να κρυώσει πριν βγάλουµε τον projector από την πρίζα ή κλείσουµε τον διακόπτη τροφοδοσίας.
- ∆εν µετακινούµε τον Projector, στο χρόνο που η λάµπα είναι ζεστή.
Ποια είναι εγγύηση της λάµπας του Projector ?
Οι λάµπες γενικά θεωρούνται αναλώσιµα είδη για τα οποία δεν δίδονται εγγυήσεις. Ειδικά για τις λάµπες των Projectors ( επειδή οι τιµές αγοράς είναι πολύ µεγάλες) παρέχονται εγγυήσεις 6 µηνών ή 500 ωρών ανάλογα τον κατασκευαστή και το µοντέλο. Αυτό ισχύει για τις αρχικές λάµπες, όταν αγοράζουµε τον Projector. Για τις αντικαταστάσιµες λάµπες είναι πολύ πιθανό να µην παρέχονται καθόλου εγγυήσεις από τους κατασκευαστές. Λεπτοµέρειες αναγράφονται στα εγχειρίδια χρήσης και λειτουργίας του projector.
Τι ισχύει για τις συμβατές λάµπες (lamp modules). Eχουν τις ίδιες προδιαγραφές µε τις Original ?
Γενικά οι συμβατές λάµπες ( µαζί µε το κέλυφος στέγασης) έχουν µικρότερο κόστος από τις Original και δεν διατίθενται για όλους τους τύπους των projectors.. Κατασκευάζονται από µη επώνυµες εταιρείες µε άγνωστα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, αφού πάνω τους πολλες φορές δεν αναγράφουν το τύπο και το µοντέλο του projector που υποστηρίζουν. Προτείνεται να µην αγοράζουµε τέτοιες λάµπες και ειδικά από πηγές και προµηθευτές που βρίσκουµε µέσω Internet στο εξωτερικό, έστω και εάν το κόστος είναι δελεαστικό. Προτείνεται, πριν αγοράστε, να μιλήστε με τον τοπικό προμηθευτή σας για να μπορείτε να έχετε την εγγύηση ή να επιστρέψτε τη λάμπα σε περίπτωση προβλήματος. Αντίθετα οι συμβατές λάμπες της Qualitylamps.gr, παραδίδονται με εγγύηση και με δυνατοτητα εντικατάστασης σε περίπτωση προβλήματος.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε για τις λάμπες της εταιρείας Philips-Signify που διατίθενται αποκλειστικά απο Qualitylamps.gr και είναι υψηλής ποιότητας συμβατές (PrimeLamp).
Γιατί η τιµή αγοράς µια λάµπας Projector είναι µεγάλη ?
Πρόκειται για µια καλή ερώτηση που δεν έχει εύκολη απάντηση. Καταρχήν θα πρέπει να συµφωνήσουµε ότι οι λάµπες κατασκευάζονται από ανεξάρτητες εταιρείες (Philips, Osram, USHIO κλπ.) και όχι από τους κατασκευαστές των Projectors. Οι τιµές καθορίζονται από τους κατασκευαστές των Projectors και το κανάλι προµήθειας είναι τελικός πελάτης, µεταπωλητής, κατασκευαστής Projector, κατασκευαστής λάµπας.
∆ηλ. ο τελικός πελάτης για να αγοράσει µια λάµπα θα πρέπει να περάσει µέσα από τον κατασκευαστή του projector, που τελικά καθορίζει και την τιµή πώλησης της λάµπας.
Δείτε τι μπορεί να συμβεί εάν δεν αλλάξτε τη λάμπα του Projector σας ( What happens if you do not change the projector lamp )
Οταν αλλάζετε λάμπα, στην αρχή ο projector είναι φωτεινός, αλλά με κάθε χρήση χάνει τη φωτεινότητα του σταδιακά χωρίς κάν να το αντιληφθείτε. Στην αρχή οι μεταβολές της φωτεινότητας είναι μικρές αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνονται μεγαλύτερες. Αυτό μπορείτε να το παρατηρήστε βάζοντας ένα δεύτερο projectοr με καινούργια λάμπα, δίπλα-δίπλα.
Εάν δεν αλλάξτε τη λάμπα, με το χρόνο όμως ο projector θα γίνεται ολοένα και πιο σκοτεινός. Στο τέλος θα δείτε μιά ειδοποίηση «αλλάξτε λάμπα». Η λάμπα θα εξακολουθεί να δουλεύει αλλά κάποια στιγμή ο projector δεν θα ανάβει. Εάν αυτο συμβεί, τότε πρέπει να προχωρήστε αμέσως σε αλλαγή λάμπας.
Με την αντκατάσταση της καινούγιας λάμπας, θα χρειασθεί να μηδενίστε και τον μετρητή διάρκειας, δεδομένου οτι οι περισσότερες μηχανές δεν ξέρουν πότε γίνεται αλλαγή της λάμπας. Οι projectors που έχουν microchips μηδενίζουν τον μετρητή αυτόματα με κάθε νέα αλλαγή.
Εάν ο projector σας δεν έχει microchip ή αυτόματο σύστημα που να κλείνει τον Projector όταν πλησιάσει συγκεκριμένο αριθμό ωρών λειτουργίας, τότε 2 πράγματα μπορούν να συμβούν :
- Η λάμπα δεν ανάβει. Αυτό είναι το καλύτερο σενάριο που μπορεί να συμβεί.
- Η λάμπα εκρήγνυται (σκάει με δυνατό κρότο) την ώρα λειτουργίας και μικρά γυαλιά σκορπίζονται εσωτερικά του projector. Πρόκειται για τo χειρότερο σενάριο με δυσάρεστες συνέπειες. Δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση ΕΔΩ (παρ.Κ).
Αυτό που προτείνουμε στην Qualitylamps, είναι να ξέρουμε απο πρίν, περίπου την διάρκεια της λάμπας μας και να κάνουμε τα εξής :
- Περιοδικό έλεγχος των ώρων λειτουργίας του projector απο το menu.
- Οταν είστε κοντά στις ώρες λειτουργίας της λάμπας, προγραμματίστε την αλλαγή χωρίς καθυστέρηση. Μην περιμένετε να καλυφθούν 100% οι ώρες λειτουργίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό προκειμένου να αποφύγετε ενδεχόμενες δυσάρεστες καταστάσεις.
- Μπορείτε πρίν την αλλαγή, να σημειώστε τις ώρες λειτουργίας της παλιάς λάμπας. Εάν δουλεύει ακόμη, κρατήστε την σαν εφεδρική.