BLOG

Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε λύσεις για όλα τα θέματα που σας απασχολούν για τις λάμπες των PROJECTORS. Εάν υπάρχουν ερωτήσεις-σχόλια μπορείτε να μας τα στέλνετε στο e-mail της ιστοσελίδας μας.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Τι είναι οι λάμπες των projectors και πως λειτουργούν ( What is projector lamp and how it works ).

Είναι λάμπες εκκένωσης με υψηλή πίεση ατμών υδραργύρου.

Αποτελούνται από ένα καμπυλόγραμμο σωλήνα με ηλεκτρόδια, εξωτερικό γλόμπο και τη βάση. Το φώς παράγεται με το σχηματισμό ηλεκτρικού τόξου σε μίγμα αερίων. Στη λάμπα τύπου Metal Halide , o καμπυλόγραμμος σωλήνας περιέχει αργό σε υψηλή πίεση, υδράργυρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Η μίξη των μεταλλικών στοιχείων επηρεάζει τη φύση του παραγομένου φωτός τη θερμοκρασία χρώματος και την πυκνότητα.

Συνήθως οι λάμπες απαιτούν ηλεκτρικά lamp driver-ballast για τη ρύθμιση του ρεύματος τόξου και την κατάλληλη τάση. Όπως στις λάμπες υδραργύρου, μερικές λάμπες Metal Halide, περιλαμβάνουν και τρίτο ηλεκτρόδιο που βοηθά στο ξεκίνημα του τόξου με το πρώτο άναμμα (αναβοσβήνει όταν η λάμπα ανάβει για πρώτη φορά). Οι λάμπες με παλμικό ξεκίνημα δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρόδιο έναρξης, αλλά ένα μηχανισμό ανάφλεξης για τη δημιουργία παλμού υψηλής τάσης (1 to 5 kV για ψυχρό ξεκίνημα και μεγαλύτερο από 30 kV για θερμό ξεκίνημα).

Οι λάμπες είνα μιά αρκετά πολύπλοκη τεχνολογία, γεγονός που εχει μεγάλο κόστος για τον κατασκευαστή. Ετσι εξηγούνται και οι υψηλές τιμές τους στην αγορά.

ΘΕΜΑΤΑ και ΛΥΣΕΙΣ ( Topics and Solutions )

March 6, 2023

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ο. Ο Projector δεν ανάβει μετά την αντικατάσταση της λάμπας.

ΛΥΣΗ : Πριν επικοινωνήστε με το service του προμηθευτή σας, κάντε τα εξής :

 • Ελέγξτε εάν το καλώδιο τροφοδοσίας είναι στην πρίζα.
 • Δείτε εάν το καπάκι της λάμπας είναι βιδωμένο καλά ή είναι χαλαρό.

Εάν τα παραπάνω δεν λύσουν το πρόβλημα, ανοίξτε το καπάκι και δείτε ολες τις ηλεκτρικές συνδέσεις της λάμπας. Εάν κάποια ειναι χαλαρή, ο projector δεν τροφοδοτείται με ρεύμα.

Eάν τίποτα απο τα παραπάνω δεν συμβαίνει, τότε θα πρέπει να μηδενισθεί ο μετρητής διάρκειας ζωής της λάμπας. Δείτε πώς να κάνετε hardware reset στο βιβλιαράκι των οδηγιών της καινούργια σας λάμπας ή συμβουλευθείτε τον Οδηγό Μηδενισμού. Εναλλακτικά ψάξτε στο internet για το πώς γίνεται hardware reset στον συγκεκριμένο τύπο του projector που σας ενδιαφέρει.

Ειδικά για τους projectors EPSON δεν υπάρχει hardware reset. Ακόμη και έαν φθάσουν τις ώρες λειτουργίας, εξακολουθουν να δουλεύουν, δίνοντας τη δυνατότητα στο χρήστη να μηδενίσει τον μετρητή διάρκειας μέσα απο το μενού, μετά την αλλαγής της λάμπας. Εάν μετά την αλλαγή δεν ανάβει η λάμπα, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι η λάμπα ή και κάτι άλλο και όχι ο μηδενισμός του μετρητή διάρκειας.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 2ο. Ο Projector ζεσταίνεται αρκετά μετά την αντικατάσταση της λάμπας.

ΛΥΣΗ : Ο βασικός λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι οτι τα φίλτρα αέρος ή οι ανεμιστήρες είναι γεμάτα σκόνη. Ειδικά οι projectors DLP λετουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν έναν ή περισσότερους ανεμιστήρες για την ψύξη τους. Η συσσώρευση σκόνης εμποδίζει την ροή του αέρα που προκαλεί μεγάλες θερμοκρασίες με αποτέλεσμα η λάμπα δυνατόν να εκραγεί.

Μετά λοιπόν την αντικατάσταση της λάμπας, καθαρίστε τα φίλτρα αέρος,τις οπές εξαερισμού και ελέγξτε τους ανεμιστήρες, εάν λειτουργούν σωστά. Οπου είναι απαραίτητο αλλάξτε τα φίλτρα αέρος με καινούργια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 3ο. Η εικόνα είναι καλή αλλά το μήνυμα στην οθόνη λέει να αλλάξουμε την λάμπα που μόλις αντικαταστήσαμε.

ΛΥΣΗ : Κάθε projector έχει μετρητή διάρκειας λάμπας που αυτόματα καταγράφει τις ώρες λειτουργίας του. Εχει σχεδιαστεί ώστε κάθε φορά να ενημερώνει το χρήστη όταν η λάμπα πλησιάζει στο τέλος της. Πολλοί projectors διακόπτουν αυτόματα τη λειτουγία τους, όταν η λάμπα φθάσει στο τέλος της ζωής της. Ανεξάρτητα εάν η λάμπα είναι καινούργια ή όχι, μηδενίστε τον μετρητή διάρκειας μετά απο κάθε αντικατάσταση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 4ο. To χρώμα της εικόνας είναι καλό αλλά τρεμοπαίζει ( flickering ).

ΛΥΣΗ : Το πρόβλημα εδώ πιθανόν να έχει σχέση με τον τροχό χρώματος ή τον αισθητήρα του τροχού χρώματος. Η εγκατάσταση συμβατών λαμπών (compatible modules) και όχι γνησίων, δυνατόν να προκαλέσουν την καταστροφή του τροχού χρώματος ή άλλων ευαίσθητων οπτικών στοιχείων. Προτείνεται αντικατάσταση του τροχού χρώματος ή επικοινωνία με το service του προμηθευτή σας. Περισσότερα δείτε ΕΔΩ. παρ.Ε.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 5ο. H προβαλλόμενη εικόνα ειναι πολύ αμυδρή (Dim).

ΛΥΣΗ : Το πρόβλημα εδώ συνήθως οφείλεται στο γεγονός οτι έχετε αλλάξει μόνο τη λάμπα (Bulb Only) και όχι τη λάμπα με την βάση της (Lamp Module) ή η λάμπα που αλλάξατε είναι συμβατή και όχι γνήσια. Ελέγξτε εάν η λάμπα έχει εγκατασταθεί σωστά πάνω στη βάση της. Η αγορά μιάς λάμπας χωρίς τη βάση είναι μιά οικονομική λύση, πρέπει όμως να εγκατασταθεί σωστά στη υπάρχουσα βάση για να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Θα πρέπει να μπεί στην ίδια θέση που ήταν και η παλιά λάμπα. Εάν δεν ευθυγραμμιστεί σωστά, η εικόνα μετά δυσκολίας θα διακρίνεται. Η λύση είναι να επανα-εγκαταστήσουμε τη λάμπα στην βάση της απο την αρχή, προσέχοντας ώστε να μπεί ακριβώς στην ίδια θέση της παλιάς. Εάν το πρόβλημα επιμένει προχωρήστε σε άμεση αντικατάσταση της λάμπας, επιλέγοντας μιά γνήσια λάμπα με βάση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 6ο. O projector ανάβει για ένα λεπτό και μετά σβήνει.

ΛΥΣΗ : Ολοι οι Projectors σβήνουν αυτόματα εάν ανιχνεύσουν κάποιο πρόβλημα. Δείτε εάν υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίας καθαρίζοντας τα φίλτρα αέρα απο τη σκόνη. Η υψηλή θερμοκρασία δυνατόν να μην είναι το πρόβλημα στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί να είναι και η λάμπα. Οι συμβατές λάμπες γενικά δεν δουλεύουν αρμονικά με όλους τους projectors της αγοράς. Κάποιοι projectors “θεωρούν” την συμβατή λάμπα ξένο στοιχείο και “αρνούνται” να συνεργαστούν μαζί της και γιαυτό κλείνουν. Η λύση πλέον είναι μία: αντικατάσταση λάμπας με γνήσια.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 7ο. O projector είναι αναμμένος αλλά δεν βλέπω εικόνα.

ΛΥΣΗ : Εάν η λάμπα ανάβει, πιθανότατα οι συνδέσεις με υπολογιστή ή video να είναι λανθασμένες. Ελέγξτε προσεκτικά τα καλώδια. Αλλάξτε τα καλώδια εάν κρίνεται απαραίτητο. Ειδικά εάν παίζεται απο φορητό υπολογιστή θα πρέπει να δείτε οτι η έξοδος VGA ή HDMI είναι ενεργή. Αυτό μπορεί να γίνει με την σύνδεση ενός μόνιτορ υπολογιστή. Κάποιοι φορητοί υπολογιστές ενεργοποιούν τις εξόδους αυτές με συνδυασμό πλήκτρων Fn+Function Key.

Εάν η λάμπα δεν ανάβει αλλά οι ανεμιστήρες δουλεύουν, τότε το πρόβλημα είναι στη λάμπα ή το ballast.Το ballast είναι το ηλεκτρονικό μέρος του projector που τροφοδοτεί με υψηλή τη λάμπα. Το ποιό πιθανό είναι η λάμπα να έχει πρόβλημα. Εάν η λάμπα είναι καινούργια μετά απο αντικατάσταση, τότε δείτε τη λύση που δίνεται στο ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 8ο. Ελεγχος Λάμπας projector με Ψηφιακό Πολύμετρο.

March 9, 2023

ΛΥΣΗ : Πολλοί έχουμε αναρωτηθεί εάν μπορούμε με απλά μέσα, και πριν προχωρήσουμε στην αγορά μιάς καινούργιας λάμπας, να ελέγξουμε εάν η λάμπα που κρατάμε στα χέρια μας μας λειτουργεί ή όχι.

Ο ποιό απλός τρόπος είναι ο οπτικός. Να δούμε δηλ. εάν υπάρχει κάτι σπασμένο εσωτερικά της λάμπας ή κάτι που να μας φαίνεται περίεργο όπως μαυρισμένος καυστήρας, κομένα καλώδια, σπάσιμο νήματος κλπ. Μια ποιο αναλυτική περιγραφή των πιθανών οπτικών ενδείξεων μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Πολλές ιστοσελίδες στο Internet, θεωρούν οτι ο έλεγχος λάμπας μπορεί να γίνει με ένα απλό ψηφιακό πολύμετρο στην κλίμακα μέτρησης ωμικής αντίστασης. Η μέθοδος αυτή αυσιαστικά είναι η ίδια με την μέθοδο ελέγχου συνέχειας μιας λάμπας πυρακτώσεως. Η λάμπα projector όμως λόγω κατασκευής δεν είναι κλειστό κύκλωμα, συνεπώς ένα πολύμετρο θα μας δώσει λανθασμένα αποτελέσματα. Συνεπώς είτε χαλασμένη είναι η καλή είναι η λάμπα, ή ενδειξη του πολυμέτρου θα είναι 1 (βλέπε σχήμα).

Σε κάθε περίπτωση , εάν η λάμπα δεν λειτουργεί, πρέπει αμέσως να προχωρήσουμε σε αντικατάσταση. Διαφορετικά εάν το καθυστερήσετε Δείτε τι Μπορεί να Συμβεί.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 9ο. Μαύρες Κηλίδες την Οθόνη.

March 2, 2023

"Μετά απο ένα μήνα αντικατάστασης της λάμπας, παρατήρησα κηλίδες στο αριστερό κάτω σημείο της οθόνης οι οποίες με το χρόνο γέμισαν ολη την οθόνη. Υπάρχει λύση σε αυτό το θέμα ?"

ΛΥΣΗ : Ακούγεται πρόβλημα DMD (Digital Micromirror Device) chip.Στην αρχή οι κηλίδες είναι λίγες και μικρές, σιγα-σιγά όμως σκεπάζουν ολη την οθόνη. Ισχυρή ένδειξη οτι το DMD είναι εκτός λειτουργίας. Η λύση είναι αντικατάσταση του DMD.

Σιγουρευτείται να παραγγείλετε τον ίδιο τύπο DMD που έχει ο projector σας. Η παραγγελία μπορεί να γίνει απο την ιστοσελίδα του qualitylamps.gr, δίνοντας τα χαρακτηριστικά του projector που σας ενδιαφέρει. Για να αποφύγετε τυχόν σφάλματα, μπορείτε να στείλετε μιά φωτογραφία του προβληματικού DMD, όπως φαίνεται στη διπλανή εικόνα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 10ο. Σκιές στην Εικόνα.

ΛΥΣΗ : Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται σε projectors κατηγορίες DLP. Οφείλεται σε χαλασμένη πλακέτα ή σε πρόβλημα των φακών την πορεία της φωτεινής ροής.Θα χρειαστεί να ανοίξουμε το καπάκι και να εντοπίσουμε τους φακούς. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην ευθυγράμμιση πράγμα που επιλύεται εύκολα. Διαφορετικά υπάρχει θέμα με την πλακέτα για το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Η αγορά καινούργιου projector μάλλον θα είναι η ποιό συμφέρουσα λύση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 11ο. Projector BenQ δεν ανάβει.

Jan 16, 2023

"Εχω έναν BenQ W1070. Αλλαξα τη λάμπα και οταν τον άνοιξα, το LED με την ένδειξη power έγινε πράσινο, μετά απο μερικά δευτερόλεπτα το LED με την ένδεξη Lamp γίνεται κόκινο και ο projector σβήνει. Είναι η δεύτερη λάμπα πoυ δοκιμάζω με τα ίδια αποτελέσματα. Υπάρχει λύση. Τι συμβαίνει ?"

ΛΥΣΗ : Μηδενίσατε τον μετρητή διάρκειας λάμπας ? Εάν δεν τον έχετε μηδενίσει, ο projector θεωρεί οτι η λάμπα έφθασε στο τέλος της ζωής της και χρειάζεται αντικατάσταση. Συνεπώς κλείνει αυτόματα και μπλοκάρει την χρήση της καινούργιας λάμπας. Ρίξτε μιά ματιά στις οδηγίες χρήσης του projector αναφορικά με την διαδικασία μηδενισμού του μετρητή διάρκειας (Reset Lamp Timer). Επίσης δείτε ΕΔΩ τι μπορεί να συμβεί στα Μικρά Μυστικά για τις λάμπες των projectors καθώς την απάντηση που δίνεται στο ΠΡΟΒΛΗΜΑ 1ο.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 12ο. Η Εικόνα τρεμοπαίζει.

Sep. 28, 2022

"Γειά σας. Εχω ένα projector και πρόσφατα παρατήρησα οτι η εινόνα του τρεμοπαίζει. Δεν το έκανε παλιότερα. Βέβαια έχει δουλέψει αρκετές ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μπορείτε να μου πείτε τι φταίει.Ευχαριστώ."

ΛΥΣΗ : Είναι το λεγόμενο image flickering. Ισχυρή ένδειξη οτι η λάμπα είναι προς το τέλος της και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Εάν παίζεται απο υπολογιστή αυτό μπορεί να συμβεί και απο λανθασμένη ανάλυση (Resolution) ή λανθασμένη συχνότητα (Refresh Rate). Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να μειώστε την ανάλυση ή την συχνότητα μέσα απο τις ρυθμίσεις του υπολογιστή. Συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του projector για τις μέγιστες τιμές των 2 αυτών παραμέτρων.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 13ο. Projector όταν ανοίγει δεν κάνει τίποτα.

February 21, 2023

"Καλημέρα. Είμαι απο δημοτικό σχολείο. Εχουμε ένα projector EPSON EB-460, τον είχαμε εγκαταλείψει για κάποιο διάστημα, αλλά τώρα που τον χρειαστήκαμε τον ανοίγουμε και δεν κάνει τίποτα. Μπορείτε να μας πείτε τι έχει. Ευχαριστούμε."

ΛΥΣΗ : Εννοείται οτι δεν ακούγεται κανένας θόρυβος ? Ελέγξτε εάν το καλώδιο είναι στην πρίζα και οτι η πρίζα δίνει ρεύμα. Επίσης δείτε εάν το καπάκι της λάμπας είναι καλά κλειστό και οτι κάποια ένδειξη LED πάνω στον projector ανάβει.

Εάν ολα τα παραπάνω είναι ΟΚ και δεν υπάρχει κανένα φωτεινό LED, τότε πάμε για τροφοδοτικό χαμηλής. Εάν ακούγεται θόρυβος απο τους ανεμιστήρες και οι ενδείξεις LED ανάβουν ή κάποια αναβοσβήνει, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης του projector για το τί σημαίνουν οι φωτεινές αυτές ενδείξεις και επικοινωνήστε πάλι μαζί μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 1η : Τι λάμπα να αγοράσω.

March 10, 2023

"Καλημέρα Χαράλαμπε. Εχουμε μιλήσει πολλες φορές στο τηλέφωνο. Η λάμπα μου σε λίγο φθάνει στο τέλος της. Την παρακολουθώ απο τον μετρητή διάρκειας. Η φωτεινότητα έχει πέσει αρκετά.Τι προτείνεις να αγοράσω. Η χρήση που κάνω είναι το βράδυ ταινίες και κανά παιδικό για το μικρό στο σπίτι.Τον έχω αρκετό καιρό και λάμπα ακόμα δεν έχω αλλάξει. Τι θα έλεγες για γνήσια χωρίς βάση για καλύτερο κοστολόγιο. Ευχαριστώ. Νίκος."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Καλημέρα Νίκο. Δεν ξέρω τα οικονομικά σου αλλά στην θέση σου θα αγόραζα λάμπα ΓΝΗΣΙΑ με βάση (πλήρης) για άμεση αντικατάσταση. Είναι η καλύτερη επιλογή και μακροπρόθεσμα η φθηνότερη.

Τώρα τις λάμπες γνήσιες χωρίς βάση, θα πρότεινα να τις αποφύγεις. Εάν δεν είσαι της δουλειάς μπορείς να μπλέξεις. Υπάρχουν θέματα ευθυγράμμισης με την παλιά βάση, στερέωσης των καλωδίων τροφοδοσίας πάνω στο σώμα της λάμπας, άγγιγμα τς λάμπας με τα χέρια κλπ. Μιά λύση που θα πρότεινα, για καλύτερο κοστολόγιο, είναι να δείς και τις τιμές PrimeLamp απο την Signify πρώην τμήμα φωτισμού PHILIPS. Είναι λάμπες τεχνολογίας UHP (Ultra High Performance) με βάση και έρχονται σε καλύτερη τιμή. Μην φανταστείς μεγάλες διαφορές αλλά αξίζουν τον κόπο.

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία και πρέπει να τονίσουμε είναι η ύπαρξη τεχνικής υποστήριξης έτσι ώστε εάν πάει κάτι στραβά να μπορούμε να μιλήσουμε και να βρούμε λύση σε οποιοδήποτε προβλημά μας (επιστροφή χαλασμένης λάμπας ή άλλου είδους προβλήματα που εμφανίζονται μετά την αντικατάσταση της λάμπας (όπως π.χ αυτά που παρουσιάζονται στις ιστοσελίδες της Qualitylamps.gr).

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 14ο. O Projector όταν ανοίγει δείχνει περίεργα σχήματα.

March 16, 2023

"Μόλις παρέλαβα απο πελάτη μου εναν projector BenQ MS504 με αυτό που φαίνεται στη φωτογραφία που σας στέλνω. Η αποψή μου είναι οτι υπάρχει πρόβλημα στο DMD.Εσείς τι λέτε ? Ευχαριστώ."

ΛΥΣΗ : Η εικόνα είναι ανάποδα, αλλά η γνώμη μου είναι οτι δεν φαίνεται πρόβλημα DMD. Συνήθως τα προβλήματα σε DMD εμφανίζουν λευκά ή μαύρα στίγματα (κηλίδες) στην οθόνη ή κάθετες και οριζόντιες γραμμές.

Βλέποντας ποιό προσεκτικά την φωτογραφία που μας στείλατε, προτείνω να κάντε τα εξής: Συνδέστε διαφορετικές πηγές με διαφορετικά καλώδια στον projector και σημειώστε τα αποτελέσματα που θα πάρετε. Εάν τα αποτελέσματα είναι τα ίδια και εμφανίζουν το ίδιο πρόβλημα απο διαφορετικές πηγές, τότε το θέμα μας είναι ο τροχός χρώματος. Προσεκτικά θα ανοίξετε το καπάκι του projector, θα εντοπίσετε τον τροχό χρώματος και τον αισθητήρα τροχού χρώματος. O τροχός χρώματος είναι ένας χρωματικός περιστρεφόμενος δίσκος με την αλληλουχία χρωμάτων RGBW (RedGreenBueWhite) ή RGBRGB (RedGreenBlueRedGreenBlue).. Λογικά ο τροχός και αισθητήρας θα είναι γεμάτοι σκόνη. O καθαρισμός προτείνεται να γίνει με αυτό το Ειδικό Σπρέι για καλύτερα αποτελέσματα. Μπορείτε να δείτε και ΕΔΩ (παρ. Ε) σχετικές πληροφορίες. Επικοινωνήστε μαζί μας εάν έχει διορθωθεί το πρόβλημα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η : Διάρκεια λάμπας

March 20, 2023

"Καλημέρα. Ηθελα να ρωτήσω γιατί η λάμπα που άλλαξα εδώ και μερικούς μήνες δεν είχε την ϊδια διάρκεια με την αρχική που αγόρασα τον projector. H αρχική κράτησε πάνω απο 2 χρόνια. Ευχαριστώ."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Aυτό οφείλεται οτι τα διάφορα εξαρτήματα του projector παρουσιάζουν μιά φυσιολογική φθορά με το χρόνο. Π.Χ οι ανεμιστήρες δουλεύουν με μειωμένη ταχύτητα λόγω της συσσώρευσης σκόνης στα πτερύγια, με αποτέλεσμα η ψύξη να είναι μειωμένη, γεγονός που επηρεάζει την απόδοση της λάμπας και συνεπώς τη διάρκεια ζωής της. Επίσης τα φίλτρα στις οπές εξαερισμού λόγω σκόνης, φράζουν την έξοδο θερμού αέρα και συντελούν στο να αναπτύσσεται υψηλή θερμοκρασία εσωτερικά του projector. Δεν είναι τυχαίο που υπάρχει σχεδόν σε κάθε projector LED ύψηλής θερμοκρασίας. Αυτό και μόνο είναι ισχυρή ένδειξη οτι ο κατασκευαστής λαμβάνει σοβαρά υπόψη του αυτή την παράμετρο.Περισσότερα μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 15ο. Πρόβλημα με Λάμπα projector που αγοράσθηκε απο το Internet.

March 24, 2023

"Πρίν απο ένα μήνα περίπου αγόρασα μιά λάμπα απο ηλεκτρονικό κατάστημα στο internet. Είχε πολύ καλή τιμή στα 80€ και θεώρησα οτι ήταν καλή ευκαιρία. Δυστυχώς η λάμπα αυτή δούλεψε για πολύ λίγο και μετά σταμάτησε εντελώς ξαφνικά.Μετά απο αρκετό ψάξιμο προχώρησα σε αγορά καινούργιας λάμπας γνήσιας αυτή τη φορά, δίνοντας σχεδόν τα διπλά χρήματα παραπάνω. Πάλι όμως ο projector δεν δουλεύει. Εχω απαγοητευτεί. Δεν ξέρω τι να κάνω. Μπορείτε να μου πείτε τι συμβαίνει ? Ευχαριστώ."

ΛΥΣΗ : Αγαπητέ φίλε, εάν δεν βλέπεις κάτι άλλο περίεργο, πολύ πιθανό η καινούργια σου λάμπα να μην ανάβει, διότι δεν τροφοδοτείται με υψηλή τάση απο το ballast. Υποθέτω οτι έχεις κάνει μηδενισμό του projector, μετά την αντικατάσταση της λάμπας, και οτι δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα. To ballast είναι η διάταξη που χρησιμοποιείται για την λειτουργία των λαμπτήρων εκκένωσης (όπως είναι οι λάμπες των projectors). Τροφοδοτούν δηλ. τη λάμπα με υψηλή τάση για να ανάψει.Η φθηνή λάμπα φαίνεται να παρουσίασε κάποιο πρόβλημα στο χρόνο που δούλεψε και έκαψε το ballast. Συνήθως το προβληματικό ballast συνοδεύεται απο ένα οξύ ήχο οταν ανοίγουμε τον projector, ένδεξη προσπάθειας για να ανάψει την λάμπα. Εχει παρατηρθεί οτι οι φθηνές λάμπες (κυρίως χωρίς βάση), δημιουργούν παρόμοια προβλήματα μέχρι και το σκάσμο της λάμπας με ανυπολόγιστες συνέπειες. Τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά, αφού ως μοναδική λύση είναι η αντικατάσταση του. Πέσμου το μοντέλο του projector που έχεις και την ισχύ της λάμπας, εάν μπορώ να σε βοηθήσω. Οι τιμές κυμαίνονται απο 80 μέχρι 120€ ανάλογα το μοντέλο. Μιά γεύση τιμής για Ballast USHIO μπορείς να πάρεις ΕΔΩ.

Με την ευκαιρία αυτή, θα πρότεινα να μην αγοράζεται λάμπες απο το Internet, έστω και έαν η τιμές είναι δελεατικές, χωρίς να υπάρχει στην Ελλάδα τεχνική υποστήριξη. Δεν λέω οτι όλες οι αγορές απο το internet είναι προβληματικές. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι η τεχνική υποστήριξη μετά την πώληση με δεδομένο το γεγονός ότι οι τιμές αγοράς είναι αρκετά μεγάλες.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 16ο. Πρόβλημα με EPSON EB-470.

March 28, 2023

"Γειά σας. Τηλεφωνούμε απο δημοτικό σχολείο Μεσσηνίας. Εχουμε ένα projector EPSON ΕΒ-470. Τον ανάβουμε κανονικά αλλά μετά απο μισή ώραπερίπου σβήνει μόνος του. Οι ώρες λετουργίας της λάμπας είναι 850. Μπορείτε να μας πείτε τι συμβαίνει ? Ευχαριστούμε."

ΛΥΣΗ : Θα πρέπει να ακολουθήστε μιά σειρά ελέγχων προκειμένου να εντοπίστε το πρόβλημα :

Δείτε ποιό λεντάκι άναβει ή αναβοσβήνει οταν σβήνει η λάμπα. Εάν ανάβει το temperature υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίας. Εάν ανάβει το lamp πιθανόν να υπάρχει πρόβλημα στη λάμπα.Εάν τίπoτα απο τα παραπάνω δεν συμβαίνει, o projector μπαίνει σε stand by mode. Πατήστε το power για ξεκινήσει.

Χωρίς συνδεδεμένα καλώδια σήματος (Η/Υ, video κλπ.) μετά απο λίγο projector μπαίνει σε stand by και κλείνει αυτόματα. Η κατάσταση του projector περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια στο βιβλιαράκι των οδηγιών χρήσης. Επικοινωνήτε πάλι μαζί μου όταν έχετε νεότερα.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 17ο. Πρόβλημα με EPSON Auto Iris.

March 20, 2023

"Eίμαι κατάστημα πληροφορικής στη Λήμνο. Mόλις παρέλαβα απο το Πανεπιστήμιο εναν projector EPSON EB-W02 για service. Τον άνοιξα αλλά δεν βλέπω κάτι να δουλεύει. Η λάμπα δεν ανάβει και τα 3 λαμπάκια μπροστά αναβοσβήνουν κόκινα.Τι μπορώ να κάνω ? Ευχαριστώ"

ΛΥΣΗ : Μιά ματιά στις οδηγίες χρήσης του projector, πιστοποιούν πρόβλημα Auto Ιris. Πρόκειται για μιά διαταξη που eνσωματώνει σερβομηχανισμό με μοτέρ και σκοπό έχει να βελτιστοποιήσει το φώς προβολής του projector ανάλογα με το φώς του περιβάλλοντος χώρου. Βρίσκεται μεταξύ λάμπας και φακού στους projectors EPSON. Με τη χρήση ο μηχανισμός αυτός κολλάει είτε απο συσσώρευση σκόνης.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να διορθώσουμε το πρόβλημα ? Διαδοχικό κλείσιμο και άνοιγμα του projector αρκετές φορές. Στις επανεκινήσεις κρατήστε πατημένο το πλήκτρο MENU απο το γνήσιο τηλεχειριστήριο. Εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, θα χρεαστεί να ανοίξουμε τον projector, να εντοπίσουμε τον μηχανισμό και να τον καθαρίσουμε με αυτό το ΣΠΡΕΥ. Εάν και αυτό δεν διορθώσει το πρόβλημα, προχωράμε σε αντικατάσταση του μηχανισμού.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 18ο. Πρόβλημα με EPSON LCD Panel.

March 20, 2023

"Eίμαι κατάστημα πληροφορικής στη Λήμνο. Mόλις παρέλαβα απο το Πανεπιστήμιο εναν projector EPSON Η336B για service. Τον άνοιξα αλλά βλέπω αλλοιωμένα χρώματα στην οθόνη. Τι μπορεί να έχει.Μήπως η λάμπα είναι προς το τέλος της ?"

ΛΥΣΗ : Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα που εμφανίζεται σχεδόν σε όλους τους παλιούς projectors της EPSON. Ενα απo τα 3 LCD panel ( στην περιπτωσή μας το πράσινο ) φαίνεται να είναι εκτός θέσης ή είναι χαλασμένο. Είναι καθαρά οπτικό το πρόβλημα και πιθανόν να προήλθε απο κτύπημα ή κάτι παρόμοιο.Δεν υπάρχει θέμα λάμπας.

Τι μπορούμε να προτείνουμε για να λύσουμε το πρόβλημα ? Θα πρέπει να μιλήστε με το service της EPSON. Εάν ο projector είναι αρκετά παλιός η πλέον συμφέρουσα λύση είναι η αντικατάσταση του.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 19ο. Πρόβλημα με λάμπα EPSON ΕΒ-S62.

April 10, 2023

"Σας τηλεφωνώ απο δημοτικό σχολείο στην Αίγινα.Μόλις αλλάξαμε λάμπα.Δυστυχώς και η καινούργια δεν ανάβει. Εμφανίζει τα ίδια προβλήματα με την παλιά.Υπάρχει κάτι που μπορούμε να κάνουμε ?"

ΛΥΣΗ : Πριν απο όλα δείτε την κατάσταση των LED πάνω στο σώμα του projector. Δηλ. Εάν ανάβει/αναβοσβήνει κάποιο/κάποια απο τα φωτάκια και στη συνέχεια συμβουλευθείτε τις οδηγίες χρήσης για το τί σημαίνουν αυτά. Παραθέτω και τα πιθανά σημεία ελέγχου (κάποιο απο αυτά εμποδίζει την λάμπα να ανάψει):

 • Η λάμπα δεν έχει μπεί καλά στη θέσης της και το καπάκι δεν έχει κλείσει σωστά. Ο διακόπτης δεν κάνει καλή επαφή
 • Χαλασμένος ή κολλημένος ανεμιστήρας
 • Ballast (τροφοδοτικό υψηλής). Εαν είναι χαλασμένο ακούγεται ένα σφύριγμα στην προσπάθεια να ανάψει τη λάμπα
 • Μητρική πλακέτα
 • Τροφοδοτικό χαμηλής (Front End PS), εάν δεν ακούγεται κανένας θόρυβος απο τους ανεμιστήρες
 • Χαλασμένη ή προβληματική λάμπα

Ο μηδενισμός διάρκειας της λάμπας δεν ισχύει για τους projectors της EPSON. Αναγκαστικά γίνεται μέσα απο το μενού, εφόσον ανάψει η λάμπα.

ΕΡΩΤΗΣΗ 2η : Συνηθισμένα Προβλήματα Projectors

May 14, 2023

"Καλημέρα. Είμαι κατάστημα επισκευής ηλεκτρονικών στην Αθήνα. Τα τελευταία χρόνια καλούμαι να δώσω λύσεις και σε βλάβες για projectors. Δεν έχω μεγάλη εμπειρία και θα ήθελα την συμβουλή σας. Mπορείτε να μου πείτε τα πλέον συνήθη προβήματα που θα αντιμετωπίσω καθώς και σύντομες οδηγίες επίλυσης τους. Ευχαριστώ για το χρόνο σας."

ΑΠΑΝΤΗΣΗ : Καλημέρα. Παραθέτουμε μιά συνοπτική περιγραφή μερικών απο τα προβλήματα που σας ενδιαφέρουν:

 • Αλλοίωση Χρωμάτων στην Εικόνα

  Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν το πρόβλημα αυτό. Ο πρώτο λόγος είναι τα καλώδια.Δείτε εάν είναι συνδεδεμένα σωστά. Εάν είναι όλα ΟΚ, το επόμενο βήμα είναι να τα αλλάξετε. Εάν μετά την αλλαγή το πρόβλημα παραμένει, δείτε τον τροχό χρώματος (πρόβλημα 14).
 • Γραμμές ή Κηλίδες/Pixels στην Εικόνα

  Είναι το κλασσικό πρόβλημα όλων των DLP projectors. Εδώ θα πρέπει να αναζητήστε την αγορά ενός καινούργιου DMD chip ή να εξετάστε την αγορά ενός κανούργιου projector. Για την αγορά του DMD, δείτε το www.qualitylamps.gr.
 • Υπερθέρμανση Projector

  Πρόκειται για ένα συνηθισμένο πρόβλημα και αρκετά ξαχωριστό. Οφείλεται στους ανεμιστήρες ή στα φίλτρα αέρος. Εάν δεν ακούγεται κανένας θόρυβος , αυτό σημαίνει οτι οι ανεμιστήρες είναι εκτός λειτουργίας και δεν ψύχουν τον projector. Ομοίως τα φίλτρα, με το χρόνο μαζεύουν σκόνη με αποτέλσμα να μην επιτρέπουν τον κατάλληλο αερισμό της συσκευής. Αυτό που προτείνεται είναι ο καθαρισμός ή η αντικατάσταση των φίλτρων.
 • Ο Projector μόλις ανάβει σβήνει σχεδόν αμέσως

  Πολλοί οι λόγοι που συμβαίνει αυτό. Πρώτα έλεγχος της τροφοδοσίας, εάν τα καλώδια είναι συνδεδεμένα σωστά. Μετά έλεγχος του projector για σκόνη στα φίλτρα και τους ανεμιστήρες. Υπάρχει υψηλή θερμοκρασία εσωτερικά του projector που κλείνει αμέσως για να μην καεί.
 • Ο Projector ανάβει αλλά δεν βλέπω εικόνα

  Δείτε εάν τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα και οτι η λάμπα ανάβει.Εάν δεν ανάβει η λάμπα, αλλά ακούγεται θόρυβος απο τους ανεμιστήρες, τότε το ποιό πιθανό είναι να υπάρχει πρόβλημα στο τροφοδοτικό υψηλής (Ballast).Eίναι αυτό που τροφοδοτεί τη λάμπα με υψηλή τάση για να ανάψει.Θα μπορούσαμε να πούμε οτι και η λάμπα εχει πρόβλημα λόγω του προβληματικού Ballast. Σαν πρώτο βήμα αλλάξτε τη λάμπα.
 • Σκιές στην Εικόνα

  Πρόκειται για πρόβλημα των projectors τεχνολογίας DLP. O καθρέφτης είναι εκτός θέσης. Μπορεί να είναι και το main board.H επισκευή του καθρέφτη είναι σχετικά εύκολη, όχι όμως του main board. Στην τελευταία περίπτωση αξίζει να δείτε την αγορά ενός καινούργιου projector (δείτε και την απάντηση στο πρόβλημα 10).
 • Χρώματα στις γωνίες της Εικόνας

  Αυτό οφείλεται στο οπτικό πρίσμα των Projectors κατηγορίας LCD. Αρκετά δύσκολη περίπτωση.Στις περισσότερες περιπτώσεις αγοράζουμε καινούργιο projector.(δείτε και το πρόβλημα 18).

ΠΡΟΒΛΗΜΑ 21ο. Πρόβλημα με κιτρινίλα στην Οθόνη.

August 31, 2023

"Γειά σας. Είμαι ο Δημήτρης. Εχω ένα projector VIVIBRIGHT F30. Τον αγόρασα μεταχειρισμένο. Είχα καιρό να τον ανοίξω. Τώρα βλέπω μια κιτρινίλα στην οθόνη και δεν ξέρω τι συμβαίνει. Μήπως είναι θέμα λάμπας ?"

ΛΥΣΗ : Μιά κιτρινισμένη οθόνη είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Αφορά projectors τεχνολογίας LCD. Δείτε παρακάτω τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διορθώστε το πρόβλημα:

 • Ελεγχος των ρυθμίσεων χρώματος (color settings) και θερμοκρασίας χρώματος (color temperature). Κάντε reset τον projector στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.
 • Αλλαγή συσκευής εισόδου: Δοκιμάστε να συνδέστε άλλο laptop ή DVD ή άλλη είσοδο στον Projector. Εάν η κιτρινίλα επιμένει, πιθανόν είναι πρόβλημα hardware.
 • Ελεγχος καλωδίων: Δείτε εάν τα καλώδια είναι σωστά συνδεδεμένα. Αλλάξτε τα καλώδια.
 • Καθαρισμός του φακού: Με το χρόνο, σκόνη, βρωμιά και καπνός συσωρεύονται πάνω στο φακό και προκαλούν αλλοίωση χρωμάτων. Με ένα μαλακό πανί καθαρίστε τον φακό.
 • Αλλαγή λάμπας : Εάν η λάμπα είναι προς το τέλος της, ενδεχόμενα να προκαλεί αλλοιώσεις θερμοκρασίας χρώματος. Ελέξτε τις ώρες λειτουργίας της λάμπας

Eάν μετά τα παραπάνω, δεν υπάρχει βελτίωση, τότε υπάρχει hardware πρόβλημα στα οπτικό μέρος του projector (bad Polarizing Filter). Προήλθε απο υπερβολική θερμοκρασία της λάμπας λόγω κακού εξαερισμού. Η λύση είναι η αντικατάσταση όλου του οπτικού σετ LCD panel. Εάν δεν υπάρχει εγγύηση, προτείνεται η αγορά καινούργιου Projector.