ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αντικατάσταση Λάμπας Projector

Πλησίασε η ημέρα που ξαφνικά είδατε μια προειδοποίηση oτι η διάρκεια ζωής της λάμπας φθάνει στο τέλος της και θα χρειαστεί αντικατάσταση. Με αυτά τα απλά βήματα, θα μάθετε πώς θα κάνετε την αντικατάσταση, χωρίς άλλη βοήθεια.

Εγκατάσταση Λάμπας χωρίς Βάση

Eάν η λάμπα που παραγγείλατε δεν έχει βάση (κέλυφος στέγασης) , τότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί το παλιό από τη λάμπα που θα αντικαταστήσετε. Θα χρειαστεί με πολλή ΠΡΟΣΟΧΗ να αφαιρέστε τη βάση από την παλιά σας λάμπα, χρησιμοποιώντας κάποιο μικρό κατσαβίδι ή άλλο εργαλείο (ανάλογα την περίπτωση). Εάν η καινούργια σας λάμπα δεν έχει ακροδέκτες (2 αγώγιμα καλώδια) για τη σύνδεση στον projector, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν αυτοί της παλιάς λάμπας.

Στη διαδικασία τοποθέτησης του κελύφους (βάσης) στην καινούργια λάμπα, προσέξτε μην πιάστε το γυαλί της λάμπας με τα χέρια. Σε περίπτωση αμφιβολιών επικοινωνήστε μαζί μας για οδηγίες. Οταν ολοκληρώστε την τοποθέτηση της παλιάς βάσης στη λάμπα, ακολουθήστε με τη σειρά τα επόμενα βήματα.

Εγκατάσταση Λάμπας με Βάση

Βήμα 1ο: συγκεντρώστε όλα τα απαραίτητα εργαλεία

Είστε τυχερός, γιατί θα χρειαστείτε μόνο το φυλλάδιο οδηγιών του κατασκευαστή και ένα κατσαβίδι. Επίσης ένα μαλακό ύφασμα για να μην πιάστε τη λάμπα με τα χέρια.

How to replace a projector lamp - step 1
Βήμα 1ο: τα απαραίτητα εργαλεία

Βήμα 2ο: Κλείστε τον projector

Αφού κρυώσει αρκετά, αφαιρέστε το καλώδιο τροφοδοσίας από την πρίζα.

How to replace a projector lamp - step 2
Βήμα 2ο: κλείστε τον projector

Βήμα 3o: Αφαιρέστε το κάλυμμα της λάμπας

Συνήθως βρίσκεται κάτω από τον projector ή στο πλάι (ανάλογα το μοντέλο). Στις τηλεοράσεις οπισθίας προβολής , η λάμπα βρίσκεται ή πίσω αριστερά στη βάση ή στην δεξιά πλευρά. Αφαιρέστε τις βίδες που κρατούν το κάλυμμα στη θέση του.

How to replace a projector lamp - step 3
Βήμα 3ο: αφαίρεση καλύμματος λάμπας

Βήμα 4ο:Αφαίρεση μηχανισμού λάμπας

Προσεκτικά, τώρα πιάστε τη λάμπα από τον συρμάτινο χερούλι (μαζί με τη βάση) και τραβήξτε τη προς τα έξω. Μην κάνετε απότομες κινήσεις. Στο κάτω μέρος του μηχανισμού θα δείτε και τις συνδέσεις τροφοδοσίας της λάμπας. Προσοχή μην την μπερδέψτε με την καινούργια! Ο μηχανισμός για να αφαιρεθεί μπορεί να χρειαστεί να αφαιρέσουμε και τις βίδες που τον στερεώνουν στη θέση του.

How to replace a projector lamp - step 4
Βήμα 4ο: αφαίρεση μηχανισμού λάμπας

Βήμα 5ο: καθαρισμός χώρου στέγασης

Προσεκτικά με το μαλακό ύφασμα καθαρίστε το χώρο που στεγάζεται η λάμπα από σκόνες.

How to replace a projector lamp - step 5
Βήμα 5ο: καθαρισμός του χώρου στέγασης της λάμπας

Βήμα 6ο: τοποθέτηση του νέου μηχανισμού λάμπας

Προσεκτικά και όχι με γρήγορες κινήσεις, τοποθετήστε τη νέα λάμπα στη θέση της παλιάς. Θα πρέπει να δείτε τα σημεία που τροφοδοτείται με τάση, διαφορετικά δεν θα μπαίνει. Ο μηχανισμός δυνατόν να διαθέτει και βίδες που πρέπει να βιδωθούν για να στερεωθεί στη θέση του.

How to replace a projector lamp - step 6
Βήμα 6ο: τοποθέτηση του νέου μηχανισμού λάμπας

Βήμα 7ο: κλείσιμο του καλύμματος της λάμπας

Κλείστε τώρα το κάλυμμα και βιδώστε το στη θέση του.

How to replace a projector lamp - step 7
Βήμα 7ο: κλείσιμο καλύμματος λάμπας

Βήμα 8ο: Μηδενισμός του μετρητή διάρκειας

Οδηγίες για τον μηδενισμό του μετρητή διάρκειας της λάμπας, θα δείτε στο φυλλάδιο οδηγιών χρήσης του projector και μέσα στη συσκευασία της καινούργιας λάμπας. Προσοχή: εάν δεν προηγηθεί ο μηδενισμός, πιθανόν μετά την αλλαγή, να μην ανάβει ο projector!

How to replace a projector lamp - step 8
Βήμα 8ο: μηδενισμός του μετρητή διάρκειας λάμπας

Βήμα 9ο: Ετοιμος!

Καθίστε τώρα αναπαυτικά στον καναπέ σας και απολαύστε τις αγαπημένε σας ταινίες. Για την αύξηση της διάρκειας ζωής της λάμπας διαβάστε εδώ.

How to replace a projector lamp - step 9
Βήμα 9ο: έτοιμος!

Προσοχή: Εάν μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, διαπιστώστε κάποιο πρόβλημα (η λάμπα δεν ανάβει ή ανάβει για λίγο και σβήνει κλπ.), παρακαλούμε διαβάστε προσεκτικά τον Σύντομο Οδηγό Επίλυσης Προβλημάτων.