Συχνές Ερωτήσεις

Περιεχόμενα

Πως λειτουργεί η λάμπα του projector?

Η λάμπα του projector είναι μια λάμπα αερίου υψηλής πίεσης (UHP, Metal Halide). Αποτελείται από ένα καμπυλόγραμμο σωλήνα με ηλεκτρόδια, εξωτερικό γλόμπο και τη βάση. Το φώς παράγεται με το σχηματισμό ηλεκτρικού τόξου σε μίγμα αερίων. Στη λάμπα τύπου Metal Halide , o καμπυλόγραμμος σωλήνας περιέχει αργό σε υψηλή πίεση, υδράργυρο και άλλα μεταλλικά στοιχεία. Η μίξη των μεταλλικών στοιχείων επηρεάζει τη φύση του παραγομένου φωτός τη θερμοκρασία χρώματος και την πυκνότητα.

Συνήθως οι λάμπες Metal-halide, απαιτούν ηλεκτρικά ballast για τη ρύθμιση του ρεύματος τόξου και την κατάλληλη τάση. Όπως στις λάμπες υδραργύρου, μερικές λάμπες Metal Halide, περιλαμβάνουν και τρίτο ηλεκτρόδιο που βοηθά στο ξεκίνημα του τόξου με το πρώτο άναμμα (αναβοσβήνει όταν η λάμπα ανάβει για πρώτη φορά). Οι λάμπες Metal Halide, με παλμικό ξεκίνημα δεν περιλαμβάνουν ηλεκτρόδιο έναρξης, αλλά ένα μηχανισμό ανάφλεξης για τη δημιουργία παλμού υψηλής τάσης (1 to 5 kV σε ψυχρό ξεκίνημα , πάνω από 30 kV σε θερμό ξεκίνημα).

Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες, μπορείτε να διαβάστε τη σελίδα Wikipedia.

Γιατί η αγορά λάμπας είναι πολύ ακριβή?

Οι λάμπες για projector είναι πολύ ακριβές, γιατί απλά είναι ακριβή η κατασκευή τους. Κατασκευάζονται από βοριοπυριτικό γυαλί και πυρίτιο χαλαζία. Επειδή ο χαλαζίας, σαν υλικό, είναι δύσκολος στη επεξεργασία του, απαιτούνται ειδικοί εξοπλισμοί επεξεργασίας, που είναι υπερβολικά ακριβοί.

Συνεπώς οι κατασκευαστές επενδύουν σε πολύ ακριβό εξοπλισμό αλλά και χρόνο, καθιερώνοντας στην αγορά πρότυπα υψηλής ποιότητας. Για παράδειγμα το υψηλότερο αποδεκτό ποσοστό αποτυχίας στη βιομηχανία κατασκευής λαμπών είναι περίπου 0.4% ανά παρτίδα παραγωγής.

Αντικατάσταση λάμπας projector

Όταν αγοράζετε μια λάμπα, αγοράζετε τη λάμπα και τη βάση της. Αυτό σημαίνει καινούργια λάμπα και καινούργιο κέλυφος στέγασης. Η διαδικασία αντικατάστασης περιγράφεται στο φυλλάδιο οδηγιών χρήσης. Εάν δεν το έχετε ψάξτε το στο internet. Πολλοί κατασκευαστές το έχουν στις ιστοσελίδες τους για κατέβασμα.. Εάν παρόλα αυτά δεν το βρίσκετε , μην ανησυχείτε, η αντικατάσταση λάμπας είναι απλή. Συνήθως τοποθετείται τον projector ανάποδα, ξεβιδώνεται μερικές βίδες, αφαιρείτε το κάλυμμα και έχετε πρόσβαση στη λάμπα. Η λάμπα δυνατόν να στηρίζεται σε 2 βίδες που θα χρειαστεί να ξεβιδωθούν και να αφαιρεθούν τα καλώδια τροφοδοσία της. Πιάνοντας το συρμάτινο χερούλι τραβάτε τη λάμπα προς τα έξω. Το αντίθετο ακολουθείτε όταν τοποθετείτε την καινούργια λάμπα. Περισσότερα μπορείτε να διαβάστε πατώντας αντικατάστασης λάμπας projector. Όταν κάνετε αντικατάσταση, προσέχετε να μην αγγίξτε το γυαλί της λάμπας με τα χέρια.

Τι πρέπει να κάνω με τη σπασμένη λάμπα μου?

Δεν πρέπει να πετάτε τις λάμπες στα σκουπίδια. Περιέχουν υδράργυρο και τοξικά μέταλλα και καλό είναι να τις ανακυκλώνουμε. Παρακαλούνε επικοινωνήστε μαζί μας για το πώς μπορείτε να ανακυκλώνεται τις λάμπες σας. Εάν στείλετε τη λάμπα σε εμάς μαζί με τη βάση, θα μπορούμε να βάλουμε καινούργια λάμπα στην παλιά βάση και να σας τα επιστρέψουμε. Επικοινωνήστε μαζί μας για λεπτομέρειες.

Πώς αυξάνω τη διάρκεια ζωής της λάμπας?

Μπορείτε να μεγιστοποιήστε τη διάρκεια ζωής της λάμπας, λαμβάνοντας υπόψη κάποιους κανόνες. Περισσότερα μπορείτε να δείτε πατώντας "Αυξήστε τη διάρκεια ζωής της λάμπας projector".

Πως αναγνωρίζω ότι η λάμπα μου έχει σπάσει? Πώς μπορώ να το διαπιστώσω?

Δυστυχώς είναι πολύ δύσκολο να ξέρω πότε η λάμπα μου είναι εκτός λειτουργίας, εκτός και εάν εκραγεί. Υπάρχουν όπως μερικά σημεία που μπορώ να ελέγξω. Όταν η φωτεινότητα του projector γίνεται ολοένα και μικρότερη, αυτό είναι μια ένδειξη οτι η λάμπα έφθασε στο τέλος της. Όταν η φωτεινότητα είναι πολύ χαμηλή ή δεν διακρίνεται η προβαλλόμενη εικόνα, τότε βγάλτε τη λάμπα και δείτε τη από εμπρός. Στο κέντρο της λάμπας θα δείτε ένα γυάλινο μέρος (καυστήρας) με 2 ηλεκτρόδια.. Όταν ο καυστήρας δεν ευθυγραμμίζεται στο κέντρο, τότε η λάμπα είναι εκτός λειτουργίας. Επίσης, εάν θα δείτε άσπρα ή μαύρα στίγματα πάνω στον καυστήρα, επίσης η λάμπα δεν λειτουργεί.. Ένα δεν είστε σίγουροι, στείλτε μας μερικές φωτογραφίες της λάμπας και εμείς θα σας πούμε τι συμβαίνει. Διαβάστε περισσότερα διαπιστώνοντας το τέλος ζωής της λάμπας.

Broken projector lamp
The strike stem is misaligned and has white spots. If the stem is not clear it's a sign of lamp failure.

Εχω προβλήματα με το χρώμα ή περίεργα στίγματα στην εικόνα μου, είναι η λάμπα σπασμένη?

Όταν η λάμπα κλείνει τον κύκλο ζωής της και χρειάζεται αντικατάσταση, η φωτεινότητα της εικόνας θα είναι υπερβολικά μικρή. Προβλήματα χρώματος ή άλλα πρoβλήματα με pixel, δεν προκαλούνται από τη λάμπα. Οι projectors LCD και DLP χρησιμοποιούν τις δικές τους τεχνικές για την παραγωγή της τελικής εικόνας και συνεπώς και οι δύο τεχνικές έχουν τα δικά τους προβλήματα. Για παράδειγμα οι LCD projector, αποτελούνται από έγχρωμα πάνελ για την παραγωγή των χρωμάτων. Εάν αυτό το πάνελ χρειάζεται αντικατάσταση , θα δείτε προβλήματα χρώματος στη προβαλλόμενη εικόνα (για παράδειγμα θα κυριαρχεί μόνο ένα χρώμα). Αντικατάσταση της λάμπας δεν πρόκειται να λύσει τέτοια προβλήματα. Από την άλλη μεριά, οι DLP projectors χρησιμοποιούν ένα τσιπάκι DMD. To τσιπάκι αυτό αποτελείται από πολλούς μικροσκοπικούς καθρέφτες. Εάν οι καθρέφτες σταματήσουν να λειτουργούν, τότε ο projector παράγει εικόνες με ακίνητα στίγματα-pixels. Η αντικατάσταση λάμπας δεν πρόκειται να λύσει κανένα πρόβλημα. Εάν παρατηρήστε παρόμοια προβλήματα, παρακαλούμε καλέστε κάποιον ειδικό.

Defective DMD chip
Παράδειγμα κατεστραμμένου DMD.

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΜΠΕΣ ΤΩΝ PROJECTORS, ΣΥΝΤΟΜΟΣ ΟΔΗΓΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ.

 1. Τι να αγοράσω? Σκέτη λάµπα ή λάµπα µε το κέλυφος στέγασης-module?

  Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν και τα δύο δηλ. είτε µόνο λάµπα ή λάµπα µε το κέλυφος στέγασης. Η δεύτερη περίπτωση σηµαίνει ότι αγοράζετε πλήρες set για άµεση αντικατάσταση σε περίπτωση βλάβης της λάµπας. ∆ηλ. η λάµπα δεν είναι µόνη της αλλά περιλαµβάνει και το σύστηµα στερέωσης και τοποθέτησης µέσα στον projector. Για την αντικατάσταση, ακολουθείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή και η διαδικασία είναι απλή και γρήγορη. Στην πρώτη περίπτωση ( δηλ. µόνο λάµπα) τα πράγµατα δεν είναι τόσο απλά, αφού τώρα δεν υπάρχει το κέλυφος στέγασης και θα πρέπει να χρησιµοποιηθεί αυτό που έχει η παλιά λάµπα. Θα πρέπει προσεκτικά να βγάλτε το κέλυφος της παλιάς και να το βάλετε στην καινούργια, προσέχοντας να µην αγγίξτε τη λάµπα µε τα χέρια σας. Εάν δεν είσθε της δουλειάς, είναι προτιµότερο να το αποφύγετε δίνοντας λίγα χρήµατα παραπάνω αγοράζοντας λάµπα µε κέλυφος στέγασης. Σκέτη λάµπα ( projector lamp only) δεν διατίθεται από όλους τους κατασκευαστές.

 2. Τι πρέπει να κάνω, οταν το φώς του Projector είναι αχνό (dim)?

  Πιθανότατα αυτό είναι µια ένδειξη ότι η λάµπα είναι στο τέλος της. Εάν η λάµπα είναι µεταλλική αερίου (metal halide lamp) , τότε η λάµπα θέλει αλλαγή. Εάν η λάµπα είναι νέας τεχνολογίας όπως UHP ( Ultra High Perfomance), µπορούµε να κοιτάξουµε, στις ρυθµίσεις του projector, τις ώρες λειτουργίας και να δούµε πόσο κοντά είµαστε στη διάρκεια ζωής της λάµπας, που αναφέρεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά του projector. Μια εναλλακτική πρόταση είναι να αυξήσουµε το επίπεδο αντίθεσης από το menu –image settings.

 3. Ποια είναι η διάρκεια ζωής της λάµπας του Projector?

  Συνήθως o κατασκευαστής του Projector µιλάει για 2000, 3000 και 4000 ώρες. Αυτό όµως είναι απλά µια εκτίµηση και ότι στην πράξη η διάρκεια της λάµπας είναι µικρότερη, δεδοµένου ότι εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες (συχνότητα χρήσης, περιβάλλον λειτουργίας, κλπ.).

 4. Πώς θα κάνω τη λάµπα projector να διαρκέσει περισσότερο?

  Υπάρχουν οι παρακάτω οδηγίες που πάντα πρέπει να ακολουθούµε :

  α. ∆εν αφήνουµε ΠΟΤΕ τον Projector να υπερθερµανθεί. Είναι ο βασικός λόγος που µειώνει δραστικά τη διάρκεια ζωής της λάµπας. Αφήστε τον projector να κρυώσει και ακολουθείστε τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εάν ο projector υπερβεί κάποιο επιτρεπτό όριο θερµοκρασίας, τότε κλείνει µόνος του για να µην καταστραφεί. Προσοχή :το γεγονός της υπερθέρµανσης ( κάτω από κανονικές συνθήκες.

  λειτουργίας) δεν είναι φυσιολογικό. Επικοινωνήστε µε τον προµηθευτή σας.

  β. Εγκαθιστούµε τον projector σε καθαρό περιβάλλον απαλλαγµένο από σκόνη. Ποτέ δεν εγκαθιστούµε projector στην οροφή, δίπλα σε λάµπες πυρακτώσεως ή άλλες αντίστοιχες που το φώς τους φαίνεται να επηρεάζει άµεσα τη θερµοκρασία λειτουργίας του.

  γ. Καθαρίζουµε τα φίλτρα του Projector ( σύµφωνα µε τις οδηγίες κατασκευαστή).

  δ. Λειτουργούµε τον projector σε economy mode ( eco mode) µε µειωµένη φωτεινότητα, εάν αυτό δεν δηµιουργεί πρόβληµα στην προβολή.

  ε. ∆εν ανοιγοκλείνουµε τον διακόπτη ON/OFF και αφήνουµε τη λάµπα να κρυώσει πριν βγάλουµε τον projector από την πρίζα ή κλείσουµε τον διακόπτη τροφοδοσίας.

  στ.∆εν µετακινούµε τον Projector, στο χρόνο που η λάµπα είναι ζεστή.

 5. Ποια είναι εγγύηση της λάµπας του Projector?

  Οι λάµπες γενικά θεωρούνται αναλώσιµα είδη για τα οποία δεν δίδονται εγγυήσεις. Ειδικά για τις λάµπες των Projectors ( επειδή οι τιµές αγοράς είναι πολύ µεγάλες) παρέχονται εγγυήσεις 6 µηνών ή 500 ωρών ανάλογα τον κατασκευαστή και το µοντέλο. Αυτό ισχύει για τις αρχικές λάµπες, όταν αγοράζουµε τον Projector. Για τις αντικαταστάσιµες λάµπες είναι πολύ πιθανό να µην παρέχονται καθόλου εγγυήσεις από τους κατασκευαστές. Λεπτοµέρειες αναγράφονται στα εγχειρίδια χρήσης και λειτουργίας.

 6. Τι ισχύει για τις ισοδύναµες λάµπες (lamp modules). Eχουν τις ίδιες προδιαγραφές µε τις Original?

  Γενικά οι ισοδύναµες λάµπες ( µαζί µε το κέλυφος στέγασης) έχουν µικρότερο κόστος από τις Original. Κατασκευάζονται από µη επώνυµες εταιρείες µε άγνωστα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές, αφού πάνω τους δεν αναγράφουν το τύπο και το µοντέλο του projector που υποστηρίζουν. Προτείνεται να µην αγοράζουµε τέτοιες λάµπες και ειδικά από πηγές και προµηθευτές που βρίσκουµε µέσω Internet στο εξωτερικό, έστω και εάν το κόστος είναι δελεαστικό. Προτείνεται, πριν αγοράστε, να μιλήστε με τον τοπικό προμηθευτή σας για να μπορείτε να επιστρέψτε τη λάμπα σε περίπτωση προβλήματος.

 7. Γιατί η τιµή αγοράς µια λάµπας Projector είναι µεγάλη?

  Πρόκειται για µια καλή ερώτηση που δεν έχει εύκολη απάντηση. Καταρχήν θα πρέπει να συµφωνήσουµε ότι οι λάµπες κατασκευάζονται από ανεξάρτητες εταιρείες ( Philips, Osram, USHIO κλπ.) και όχι από τους κατασκευαστές των Projectors. Οι τιµές καθορίζονται από τους κατασκευαστές των Projectors και το κανάλι προµήθειας είναι τελικός πελάτης, µεταπωλητής, κατασκευαστής Projector, κατασκευαστής λάµπας.

  ∆ηλ. ο τελικός πελάτης για να αγοράσει µια λάµπα θα πρέπει να περάσει µέσα από τον κατασκευαστή του projector, που τελικά καθορίζει και την τιµή πώλησης της λάµπας.

 8. Γιατί ( κάποιες φορές) μετά την αλλαγή της λάμπας , ο Projector δεν ανάβει?

  Αυτό δυνατόν να οφείλεται σε έναν από στους παρακάτω λόγους :

  α. Ο projector έχει μείνει σε κατάσταση STANDBY ( συνήθως όταν είναι εγκατεστημένος στην οροφή). Τότε πατάμε το Power για να ξεκινήσει.

  β. Δεν έχει μηδενισθεί ο μετρητής διάρκειας ζωής της λάμπας . Δείτε πώς να κάνετε hardware reset στο βιβλιαράκι των οδηγιών της καινούργια σας λάμπας ή συμβουλευθείτε τον Οδηγό Μηδενισμού.

  γ. Υπάρχει πρόβλημα στον projector. Συνήθως αυτό εντοπίζεται στο τροφοδοτικό υψηλής τάσης (Lamp Driver). Επικοινωνήστε με το SERVICE του προμηθευτή του projector.

  δ. Η νέα λάμπα δεν έχει εγκατασταθεί σωστά. Διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες αντικατάστασης της λάμπας, στο βιβλιαράκι οδηγιών που συνοδεύει τη συσκευασία ή στο εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Το καπάκι πρέπει να είναι καλά κλεισμένο, διαφορετικά ο projector δεν τροφοδοτείται με ρεύμα.

  ε. Προβληματική λάμπα. Συνήθως η προβληματική λάμπα ανάβει τον projector έστω και για λίγο με μειωμένη φωτεινότητα ή μειώνει δραστικά τη φωτεινότητα μετά από μερικές ώρες λειτουργίας ή δεν ανάβει καθόλου.

  στ. Κάποιες φορές με την αλλαγή , ακούγονται μικρές εκρήξεις. Αυτοί οι θόρυβοι οφείλονται στο τροφοδοτικό υψηλής, και όχι στην λάμπα, που προσπαθεί να την ανάψει ή την ανάβει και μετά απο λίγο σβήνει. Εδώ συμβαίνει, το ίδιο τροφοδοτικό να ανάβει την παλιά λάμπα και όχι την καινούργια. Το πρόβλημα δυνατόν να οφείλεται σε «εξασθενημένο» τροφοδοτικό που χρειάζεται αλλαγή ή προβληματική λάμπα ή σε συνδυασμό και των δύο.

  Eάν η καινούργια λάμπα ανάβει αλλά σβήνει μετά από μερικά λεπτά, τότε δυνατόν να υπάρχει πρόβλημα θερμοκρασίας λόγω σκόνης στα φίλτρα αέρος ή μπλοκαρισμένοι ανεμιστήρες, οπότε ο projector σβήνει από υπερθέρμανση για να μην καεί. Παρόλα αυτά η παλιά λάμπα μπορεί να ανάβει κανονικά, διότι δεν θερμαίνεται τόσο πολύ όσο η καινούργια. Καθαρίστε τα φίλτρα και αφήστε τον projector να δουλέψει σε καθαρό περιβάλλον. Εάν το πρόβλημα επιμένει, επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για περαιτέρω οδηγίες.

  ζ. Εχει παρατηρηθεί, η καινούργια λάμπα (+module) να μην μπαίνει στη θέση της, μολονότι μπορεί να φαίνεται ακριβώς η ίδια με την παλιά. Αυτό οφείλεται σε πιθανή ανασχεδίαση του module από τον κατασκευαστή ή σε λανθασμένο module. Μια άμεση αντιμετώπιση είναι η αφαίρεση της λάμπας και η χρήση του παλιού module. Σε κάθε περίπτωση επικοινωνήστε με τον προμηθευτή σας για λήψη οδηγιών.

Τιµές για όλες τις λάμπες στη νέα ιστοσελίδα μας https://qualitylamps.gr/ και στο τηλέφωνο 2106125030 ή μέσω e-mail info@qualitylamps.gr.

Μόλις αγόρασα ένα τηλεχειριστήριο για projector και δεν δουλεύει σωστά. Τι μπορώ να κάνω?

 • Δείτε εάν έχετε βάλει σωστά τις μπαταρίες και με τη σωστή πολικότητα.
 • Ελέξτε εάν υπάρχουν εμπόδια προς την κατέυθυνση του δέκτη IR του projector.
 • Αλλάξτε τις μπαταρίες.
 • Μετακινηθείτε πιό κοντά στον projector. Μειώτε την απόσταση στο ελάχιστο.
 • Ελέξτε εάν στο χώρο υπάρχει έντονος φωτισμός που επηρεάζει τον δέκτη του projector. Μειώστε τον.
 • Πιθανόν o projector να είναι κλειδωμένος. Ξεκλειδώστε τον.
 • Ενδεχομένως ο δέκτης IR του projector, να είναι προβληματικός.
 • Χρησημοποιήστε την κάμερα του κινητού σας, για να δείτε εάν εκπέμπεται σήμα - φώς απο το τηλεχειριστήριο, οταν πατηθεί κάποιο πλήκτρο.
 • Εάν ολα τα τα παραπάνω αποτύχουν, τότε το τηλεχειριστήριο είναι χαλασμένο και χρειάζεται αντικατάσταση.